Mütemim ne demek?
Arapça kökeni “t-m-m” (تمم) kökünden gelir. Anlamı: “Mükemmel”, yani tamamlanmış, tam veya mükemmel. Bu kelime bir şeyin veya bir işin tamamen yapıldığını veya tamamlandığını ifade etmek için kullanılır.
Musammim ne demek?
(ﻣﺼﻤّﻢ) sıf. (Ar. taṣmіm muṣammem “kesinlikle niyet etmek” kökünden) Sonunda karar verildi, kesin karar verildi, kesin bir karar verildi: Büyüklüğünü Kufe toprağına (Fuzûlî) açıkça bildirdi.
Mukdim ne demek?
(ﻣﻘﺪﻡ) sıf. ve i. (Ar. iḳdām, “ilerlemek, çabuk bitirmeye çalışmak” fiillerinden muḳdim) (kişi) işini gönülden benimseyen ve bu işin gerektirdiği kararlılığı, özveriyi ve çalışmayı gösteren: Fakat Allah biliyor, içimde bir merak vardı, bu adam nasıl bir adamdır (…)
Muttehem ne demek Osmanlıca?
1. Suçlayan, suçlayan. 2. Anlam kaymasıyla. Suçlanan, suçlanan: Bu suçlanan kadın ne derdi acaba? (Hâlit Z.
Mutemmim cuzu musun ne demek?
Tamamlayıcı parça; Bir bütünün ayrılmaz veya ayrılmaz parçası anlamına gelir. Ayrılmaz parça kavramı 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684. maddesinde düzenlenmiş olup: “Bir şeye malik olan, o şeyin ayrılmaz parçalarına da malik olur.” şeklinde ifade edilmiştir.
Mütemmim cüz ne demek sevgiliye?
Bunu mutlak bir cüz aşığına söyleyebilir misiniz? Kelime anlamı “tamamlayıcı, ayrılmaz, ayrılmaz parça” olan Tetemmim cüz, aşık çiftler ve birbirleriyle ilişkilerinde sürekli yan yana duran kişiler tarafından kullanılan bir ifadedir.
Azmi musammem ne demek?
Elbette ki hayır, Maturidilerin inandığı gibi, kul onu işlemeye niyet eder, onu yapmaya niyet eder, onu seçer ve onu işlemeye kesin karar verdikten sonra da Allah onu yaratır.
Müzahim ne demek?
(Ar. muzāḥame muzāḥim, “huzursuzluk, karışıklık çıkaran” kelimesinden) Huzursuzluk ve karışıklık çıkaran kişi: Ancak her insan kendisine iyi geleni ister ve merhametli olana öfkelenir (Cevdet Paşa). Ve onu şeytanla birlikte bulursan, şeytana iyi davran ve kendini ikisinin arasına koy (Ahmet A. Konuk).
Mülim ne demek?
(ﻣﻮﺌﻟﻢ) sıf. (ar. mu’lim, іlām “acı veren” kelimesinden) Heyecan verici, hüzünlü, acı veren ve keder verici: Bunu bir rüyaya benzetiyorsun, ama anlamıyorsun / Bu bilinen bir gerçek, bilinmeyen bir gerçek (Tevfik Fikret).
Mümzi ne demek?
(ﻣﻤﻀﻰ) sıf. (Ar. mumżі imżā’dan) İmzalayan, imzalayan kimse.
Mükem ne demek?
Muhkem (Arapça: محكم), “hüküm süren, kurulan” anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Kur’an-ı Kerim’de Âl-i İmran Suresi’nin 7. ayetinde geçen bu kelime, açık ve kesin hüküm veren ayetleri tanımlamak için kullanılır.
Müesse ne demek?
Arapçada “مُؤَسَّسَة” (mu’essesa) kelimesi kurum veya organizasyon anlamına gelir. Örnek cümle: Bu organizasyon, çocukların eğitimi ve refahına odaklanan ve birçok aileye yardım sağlayan kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.
Müstamel ne demek Osmanlıca?
2. Açıkça kullanılmış, yıpranmış, eski: Mustamal çamaşırlar aylarca orada asılı kalır (Rûşen E.
Muhimme ne demek Osmanlıca?
Mühimme defterleri, Osmanlı İmparatorluğu’nda meclis kayıtlarının tutulduğu defterlerdir. Mühimme defterlerinin farklı türleri vardır. Bunlardan biri mecliste açıkça tartışılan konuların kaydedildiği sıradan defterler iken, diğeri ise “mektum-i mühimme” adı verilen gizli tüzük ve kararnamelerin yer aldığı defterdir.
Müsenna ne demek Osmanlıca?
Sıfat. 1- İki parçalı veya iki parçadan oluşan, ikili: Bir ara ittifak olmuş, sonra anlaşmazlıklar olmuş (Ahmet Râsim). İyi ittifaka zarar vermek için Rusya ile Japonya arasına Kore ısırığını sokuyor (Cenap Şahâbeddin). 2- İki katlı, iki katlı.
Mütemayiz ne demek?
Rakiplerinizden sıyrılmak, diğerlerinden farklılaşmak, rakiplerinizden üstün olmak.
Müsterhamdır ne demek?
(ﻣﺴﺘﺮﺣﻢ) sıf. (ar. istirḥām, “saygı ile istemek, yalvarmak”tan musterḥam) Yalvararak talep edilmiş, saygı ile talep edilmiş, talep edilmiş.
Müzahim ne demek?
(Ar. muzāḥame muzāḥim, “huzursuzluk, karışıklık çıkaran” kelimesinden) Huzursuzluk ve karışıklık çıkaran kişi: Ancak her insan kendisine iyi geleni ister ve merhametli olana öfkelenir (Cevdet Paşa). Ve onu şeytanla birlikte bulursan, şeytana iyi davran ve kendini ikisinin arasına koy (Ahmet A. Konuk).
Mütenâhî ne demek?
Dilimize Arapçadan giren mütenahi kelimesi intiha kelimesinden türemiştir. İntiha “son” ve “tamamlama” anlamına gelirken, “mütenahi” “tamamlanmış” ve “tamamlanmış” anlamına gelir. Bu kelime deyimlerde ve kalıplaşmış ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.