İçeriğe geç

Çanakkale Köprüsü Nasıl Yazılır Tdk

Çanakkale Köprüsü nasıl yazılır?

Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, abide vb. Tüm yapı adlarının sözcükleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Anıtı, Bilge Kağan Anıtı vb.

Köprü isimleri nasıl yazılır TDK?

Saray, konak, han, kale, köprü, anıt vb. Yapı adlarının tüm kelimeleri büyük harfle başlar: Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Konağı, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Anıtı, Bilge Kağan Anıtı.

Boğaz Köprüsü nasıl yazılır TDK?

İkinci cümlede yer adlarında ilk isimden sonra gelen kelimeler deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb.’dir. Tür belirten ikinci isimler büyük harfle başlar. Buna göre Bosphorus Bridge şeklinde yazılması gerektiği söylenmelidir.

Çanakkale nasıl yazılır TDK?

Türkiye’nin Marmara Bölgesi’ndeki illerden biridir. Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle Çanakkale veya Çakkale olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Çanakkale olmalıdır.

Osmangazi Köprüsü nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla Osman gazi, osman gazi, osmangazi olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Osmangazi olmalıdır.

Çanakkale Boğazı nasıl yazılır TDK?

ÇANAKKALE SOKAĞI KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime genellikle Çanakkale Boğazı olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Dardanelles şeklinde olmalıdır.

Köprü altı bitişik mi?

Eğer isim ikileme değilse yanına yazılır. DOUBLE: başa baş, başa baş, başa baş… Örn: müdür, başkarakter, hasta yatağı, başhekim, onbaşı, yüzbaşı… 2. Eğer aşağı, yukarı, yukarı kelimeleri somut bir yeri belirtmiyorsa yan yana yazılır: akşam, öğleden sonra, bilinçaltı, adrenal, köprü altı, yer altı…

Mostar Köprüsünü Nasıl Yazılır?

Mostar Köprüsü (Boşnakça: Stari Most), Bosna-Hersek’in Mostar kentinden geçen Neretva Nehri üzerindeki bir köprüdür.

Mö nokta var mı?

Sayı aralıkları ortada tire ile yazılmalıdır: 2–10, 808–33, 1103–4, 498–532. Tarihler yazılırken, Milattan önce ve Milattan sonra kısaltmada nokta kullanılmaz: BC, AD.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü nasıl yazılır?

Köprünün resmi ismi, 2016 Türk askeri darbe girişimi sırasında köprüde hayatını kaybeden vatandaşların anısına 26 Temmuz 2016’da “15 Temmuz Şehitler Köprüsü” olarak değiştirildi.

Cuma namazı nasıl yazılır TDK?

Cuma namazı (Arapça: صلاة الجمعة Salat-ül Cum’ati), İslam’da cuma günü öğle vakti cemaatle kılınması gereken iki rekatlık bir namazdır.

Alman çeşmesi nasıl yazılır?

“Alman çeşmesi” özel bir isimdir. Türkçede özel isimler büyük harfle başlar. Akkusatif eki, Alman çeşmesi olarak yazılması gereken kelimede yer almaz.

Çanakkale birleşik kelime mi?

Bileşik kelimelere örnekler: 1. Çanakkale (Çanak + Kale kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur.)

Güneşin nasıl yazılır TDK?

Dünya, Güneş, Ay ve diğer gezegenlerin adları astronomi ve coğrafya açıklamalarında kullanıldığında ilk harf büyük yazılır. Örnek: Ay, dünyanın uydusudur. Dünya, Güneş, Ay ve diğer gezegenlerin adları gezegen anlamı dışında günlük hayatta kullanıldığında ilk harf küçük yazılır. Örnek: Girdiğinizde sanki güneş doğuyormuş gibi oldu.

Öğretmenler gününüz nasıl yazılır?

– Bayram, dönem ve özel gün adları büyük harfle başlar: Kurban Bayramı, Cumhuriyet Bayramı, Tanzimat, Meşrutiyet, Öğretmenler Günü …

Köprü isimlerine gelen ekler nasıl yazılır?

Saray, konak, han, kale, köprü, abide vb. İsimlerindeki çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Dolmabahçe Sarayı’ndan Çankaya Köşkü’ne, Ankara Kalesi’nden Çanakkale Şehitliği’ne.

Çanakkale Köprüsü kaç?

2023 metrelik merkezi açıklığıyla, kuruluş yılını simgeleyen “Dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü” ünvanını taşıyor. 770 metrelik yan açıklıklarıyla köprünün uzunluğu 3.563 metreye ulaşırken, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle toplam geçiş uzunluğu 4,5 kilometredir.

Çanakkale’yi nasıl yazılır?

Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle Çanakkaleli, Çanakkaleli, Çanakkaleli olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Çanakkaleli olmalıdır.

Yön adları nasıl yazılır TDK?

Asya, Afrika, Avrupa, Ağrı Dağı, Konya Ovası, Karadeniz, Tuz Gölü, Kızılırmak, Zigana Geçidi, Belgrad Ormanı… – yer, yön, mekân, bölge belirten sözcükler özel isimden ayrı yazılır ve büyük harfle başlanarak kullanılır: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Parayı Elden Alan Escort