Kovuşturmaya yer olmadığı kararını kim verir?
CMK 172. maddesine göre; “Soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılmasını gerektirecek yeterli şüpheyi ortaya koyan bir delil mevcut değilse veya kovuşturma imkânı yoksa Cumhuriyet savcısı kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.”
Kovuşturma aşamasını kim yapar?
Soruşturma genellikle Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülür, ancak gerekli durumlarda polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetlerinin yardımına başvurulabilir. Kovuşturma aşaması mahkeme tarafından yürütülür.
Kovuşturma aşamasında koruma kararını kim verir?
A. Soruşturma evresinde, Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine yetkili sulh ceza hâkimi; kovuşturma evresinde ise yetkili mahkeme, Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine veya resen karar verme yetkisine sahiptir.
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar nereden öğrenilir?
Cumhuriyet savcılığına veya sulh ceza mahkemesine başvuru: Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar Cumhuriyet savcılığı veya sulh ceza mahkemesi tarafından verildiğinden, karar hakkında bilgi almak için görevli Cumhuriyet savcılığına veya sulh ceza mahkemesine başvurulması gerekir.
Kovuşturmaya kim karar verir?
Kovuşturma yapılmaması kararı iki durumda savcı tarafından verilir. Kyok kararı vermek için savcının soruşturma aşamasında suçun işlendiğine dair yeterli şüphe elde edememesi veya kovuşturma olasılığı olmaması gerekir.
Savcı hiç ifade almadan takipsizlik kararı verebilir mi?
Örneğin, savcı, önce ifadeleri almadan dosyaya dayanarak kovuşturma yapılmaması yönünde karar veremez. Kararda ayrıca, sağladığınız delilin neden yetersiz olduğuna dair bir gerekçe de bulunmalıdır. Ayrıca, sağlamanız gereken deliller dışında, toplamanız gereken delillerin toplanmaması da itiraz için bir gerekçedir.
Kovuşturma evresini kim yürütür?
Kovuşturma evresi mahkeme tarafından yürütülür ve bu evrede şüpheli artık “sanık” olarak anılır. Kovuşturma evresi, soruşturma evresinden farklı olarak, aleni, sözlü ve duruşmalı olarak yürütülen bir süreçtir.
Kovuşturma şartı nedir?
Kovuşturma, ceza muhakemeleri hukukunda, ceza mahkemelerinin bir ceza davasında yürüttüğü adli faaliyeti basitçe tanımlayan bir terimdir. Cumhuriyet savcısı, soruşturma aşamasında toplanan delillerin şikayette bulunmak için “yeterli şüphe” oluşturmadığına karar verirse, “kovuşturma yapılmasına gerek olmadığına” karar verir.
Kovuşturma aşamasında tutuklama olur mu?
Bu yöntem koruyucu bir tedbir olarak tercih edilir ve şüphelinin veya sanığın kaçmasını önlemek ve delilleri güvence altına almak gibi çeşitli nedenlerle kullanılır. Tutuklama kararını yalnızca bir hakim verebilir. Hakim, soruşturma veya kovuşturma aşamasında tutuklama emri çıkarabilir.
Savcı tutukluyu serbest bırakabilir mi?
CMK Madde 103 (Mülga üçüncü cümle: – 5353/12 md.) (2) Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresinde adlî kontrol veya tutuklamanın artık gerekli olmadığına kanaat getirirse şüpheliyi resen serbest bırakır.
Kovuşturma kararı sicile işler mi?
Suç kaydına kaydedilen hususlar ve suç kaydının silinmesi çok önemlidir. Çoğu zaman insanların belirli haklara sahip olması için büyük bir engel teşkil eder. Kovuşturma yapılmaması kararlarının kayıtlara kaydedilmediğini belirtmek isteriz.
Mahkeme olmadan tahliye olur mu?
Tutuklu bir kişinin serbest bırakılması genellikle bir mahkeme emri gerektirir. Ancak bazı durumlarda ara mahkemeler tarafından bir serbest bırakma emri verilebilir. Nadir durumlarda, genellikle yasal itirazlar kabul edildiğinde, ön mahkeme veya duruşma olmadan serbest bırakma gerçekleşebilir.
Kovuşturma e-devlette görünür mü?
Vatandaşlar e-devlet üzerinden; dosyanın içeriğini, dosyanın açılış tarihini, duruşma tarihini ve dosyadaki tarafın rolünü öğrenebilecek. Vatandaşlar e-devlet dava inceleme hizmetinin yanı sıra sabıka kaydı sorgulama, sabıka kaydı bilgisi ve bireysel başvuru sorgulama hizmetlerinden de yararlanabilecek.
Kovuşturma nasıl öğrenilir?
UYAP Vatandaş Portalı aracılığıyla, UYAP’ın dosya soruşturmaları (yani ceza kovuşturması için başlatılan işlemler) ile ilgili olarak UYAP’a karşı yapılan şikâyetleri görüntüleyebilirsiniz. Mahkemeye gitmeden çevrimiçi olarak bu kolaylığın sağlanması, ceza adaletinde aleniyet ilkesine dayanmaktadır.
Savcılık soruşturması nasıl takip edilir?
Vatandaş Portalı Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip tüm vatandaşlarımız; adli, idari yargı ve kolluk kuvvetlerinde müdahil oldukları dosyaları, Vatandaş Portalı’na giriş yaparak (e-devlet şifrenizle) takip edebilirler.
Takipsizlik kararı kimlere tebliğ edilir?
Savcı kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdikten sonra, bu kararı suçtan zarar gören kişiye ve şüpheliye bildirir. 15 günlük itiraz süresi, kararın etkilenenlere iletilmesinden sonra başlar.
Soruşturma ne zaman kovuşturmaya döner?
Soruşturma evresinden sonra mahkemede nihai soruşturma (kovuşturma evresi) gerçekleşir. Genel kural olarak, suçun keşfinden karara kadar sanığa karşı alınacak tüm tedbirler yargı makamlarının yetki alanına girer.
Takipsizlik kararı hukuk hakimini bağlar mı?
Bu nedenle, sivil hakimin kovuşturma yapılmaması kararına dayanarak karar vermesi hukuka aykırı olacaktır. Sivil hakim, kovuşturma yapılmaması hakkında cezai suçlama yokmuş gibi yargılamaya devam etmeli ve sivil dava dosyasındaki delilleri değerlendirecektir.
Sulh ceza hakimliğine itiraz nereye yapılır?
Ceza adaleti hâkiminin temyiz kararlarına karşı, kararın ilgililere tebliğinden itibaren 7 gün içinde asliye ceza mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz başvurusunda, belirli olayın ayrıntıları açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmelidir.