Anayasanın 9. maddesi nedir?
MADDE 9.- Devletin cumhuriyet olduğuna ilişkin Anayasa hükmü değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez. I. Temel hakların niteliği ve korunması MADDE 10.- Herkes, kişisel, dokunulmaz, devredilmez ve devredilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir.
11 Madde Nedir?
Madde 11 – Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamları ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk normlarıdır. Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.
Aileyi korumak için anayasamızda bulunan maddeler nelerdir?
Madde 41 – Aile, Türk toplumunun temeli olup eşlerin eşitliğine dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahını, özellikle ana ve çocukların korunmasını ve aile planlamasının aracılık ve uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. (Ek fıkra: -5982/4 md.)
Anayasanın değiştirilemeyecek maddeleri nelerdir?
“Anayasanın 1. maddesindeki, Hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesindeki hükümler değiştirilemez ve tadil edilemez.” 16 Eylül 2024
12 madde Nedir?
Madde 12 – Herkes, kişisel, dokunulmaz, devredilemez ve devredilemez temel hak ve özgürlüklere sahiptir. Temel hak ve özgürlükler, kişinin topluma, aileye ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da kapsar.
Anayasanın 13. maddesi nedir?
MADDE 13.- Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın ve yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde gösterilen sebeplerle ancak kanunla sınırlanabilir. “Bu tür sınırlamalar, Anayasanın lafzına ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik cumhuriyetin gereklerine veya ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”
Anayasanın 20. maddesi nedir?
MADDE 20 – Herkes, özel ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. (Mülga üçüncü cümle: -4709/5 md.)
Anayasanın 18. maddesi nedir?
Madde 18 – Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Zorla çalıştırma yasaktır.
Anayasanın ilk 3 maddesi nedir?
Anayasanın 1. maddesindeki hükümet şeklinin cumhuriyet olduğu hükmü, 2. maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesindeki hükümler değiştirilemez veya teklif edilemez. Anayasa bugüne kadar yirmi bir kez değiştirilmiştir.
Anayasal haklarımız nelerdir 15 tane?
ANAYASAL HAKLARIMIZ Yaşam hakkı Kişi dokunulmazlığı Kişi özgürlüğü ve güvenliği Özel hayatın gizliliği ve korunması Yerleşme ve seyahat özgürlüğü Din ve vicdan özgürlüğü Düşünce ve ifade özgürlüğü Bilim ve sanat özgürlüğü Daha fazla makale…
Anayasanın 14 üncü maddesi nedir?
[1] Anayasanın “Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılması yasaktır” başlıklı 14. maddesi: “Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.”
Ailenin korunması hakkı nedir?
Ailenin korunması evrensel bir insan hakkıdır ve hem birey, hem toplum hem de Devlet aileyi koruma yükümlülüğüne sahiptir. Bu nedenle, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi şunları sağlar: “Aile, toplumun doğal ve temel unsurudur ve toplum ve Devlet tarafından korunma hakkına sahiptir.”
Anayasayı kim yazdı?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1961)Türkiye Cumhuriyeti AnayasasıGenel Bakış Milli Birlik Komitesi adınaKurucu Meclis tarafından yazılmıştır1961 Türkiye anayasa referandumu15 satır daha
Türkiye Anayasası hangi ülkeden alınmıştır?
Cumhuriyetin ilanından sonra hukuk alanındaki devrim hareketinin Türk toplumuna kazandırdığı en önemli eser, İsviçre Medeni Kanunu’ndan tercüme edilerek 4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren 743 sayılı Türk Medeni Kanunu’dur.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 1. maddesi nedir?
Madde 1.- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Madde 2.- (Orijinal metin) Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır; resmî dili Türkçe’dir; başkenti Ankara şehridir. Türkiye Devleti’nin resmî dili Türkçe’dir; başkenti Ankara şehridir.
Article 9 nedir?
Japonya Anayasası’nın 9. maddesi (日本国憲法第9条, Nihon Scent Kenpō dai kyū-jō), Japonya Anayasası’nda devleti ilgilendiren uluslararası anlaşmazlıkları çözme yöntemi olarak savaşı yasaklayan bir maddedir. Anayasa, II. Dünya Savaşı’nda Japonya’nın teslim olmasından sonra hazırlanmıştır. Japonya Anayasası’nın 9. maddesi (日本国憲法第9条, Nihon Scent Kenpō dai Kyū-jō), Japonya Anayasası’nda devleti ilgilendiren uluslararası anlaşmazlıkları çözme yöntemi olarak savaşı yasaklayan bir maddedir. Anayasa, II. Dünya Savaşı’nda Japonya’nın teslim olmasından sonra hazırlanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin dini nedir?
Türkiye Devletinin yönetim şekli Cumhuriyettir. Madde 2.- (Asıl metin) Yasama ve yürütme yetkileri, milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde toplanmış ve teşekkül etmiştir. Madde 2.- (Değişik: 29.10.)
Anayasanın ilk 1 maddesi nedir?
MADDE 1 – Türkiye Devleti, Cumhuriyettir. MADDE 2 – Türkiye Cumhuriyeti, yukarıdaki esaslara dayanan, toplumsal barış, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
8 madde Nedir?
8. madde cumhurbaşkanına “kanunları yayımlamak” ve “yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye geri göndermek” gibi yetkiler veriyor. Cumhurbaşkanı, “yürütme yetkisine ilişkin konularda” Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek, milli güvenlik politikasını belirleyebilecek ve gerekli gördüğü her türlü tedbiri alabilecek.